De sleutel tot een veilige vastgoedtransactie

In ons huidige tijdperk wordt het steeds belangrijker om te kunnen vertrouwen op de expertise en integriteit van de vastgoedmakelaar met wie we in contact komen en die ons gedurende het ganse vastgoedproces begeleidt. Dit komt vooral doordat de vastgoedtransacties steeds complexer worden, vanwege de toenemende verplichtingen van de leveringsplicht van de verkoper, zoals een geldig energieprestatiecertificaat, een asbestattest, keuring elektriciteit, evenals de wettelijke informatieverplichtingen.
Lees meer

Wat is een post-interventiedossier?

Een postinterventiedossier, afgekort als PID, fungeert als het technische paspoort van jouw eigendom en omvat een uitgebreide verzameling documenten en informatie die de koper van je woning in staat stelt om het pand bouwkundig te analyseren. Het kan worden beschouwd als de identiteitskaart van de woning en bevat doorgaans de volgende elementen:
Lees meer

Woning verhuren? Vanaf 2030 moet je voldoen aan deze minimale energienorm

Vanaf 2030 mogen woningen die niet voldoen aan de minimale energienorm niet meer verhuurd worden. Veel huurwoningen moeten daarom dringend gerenoveerd worden om deze norm te behalen. Dit is niet zo evident, zowel financieel als organisatorisch. Aan welke verplichtingen moet je als verhuurder voldoen? En kan je hierbij rekenen op financiële steun?
Lees meer

Renovatieverplichting heeft impact op uw successieplanning

Sinds 1 januari 2023 is er in Vlaanderen een renovatieverplichting van kracht voor bepaalde overdrachten van residentieel vastgoed. Dit heeft gevolgen voor uw successieplanning.
Lees meer

Zoek het geldige EPC via adres

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) lanceerde de online tool ‘Zoek-een-EPC’, waarmee je op zoek kan gaan naar de geldige EPC’s (Energieprestatiecertificaat) van gebouwen in Vlaanderen. Van je eigen woning, maar ook van bijvoorbeeld het appartement dat je wilt kopen of gaan huren.
Lees meer

Wat zijn de grondlasten van mijn woning?

De onroerende voorheffing, in de volksmond ook wel de 'grondlasten' genaamd, is een belasting verschuldigd door degene die op 1 januari van een bepaald jaar eigenaar is van een onroerend goed (gebouwd of ongebouwd).
Lees meer

Ik ga scheiden en wens de woning te behouden.

Ik wil na mijn scheiding de woning behouden. De waardebepaling en uitkoopsom bij scheiding en het uitkopen van een ex-partner uit een gezamenlijke woning is een complex proces dat nauwkeurig moet worden uitgevoerd. Om een onpartijdig en rechtvaardig resultaat te bereiken, zijn er verschillende belangrijke parameters waarmee rekening moet worden gehouden.
Lees meer

Mijn woning verkopen, kost dat geld?

Het bodemattest, het energieprestatiecertificaat, een postinterventiedossier, het attest van de keuring van de elektrische installatie... Het zijn maar enkele van de documenten die u als verkoper ter beschikking moet stellen aan de kandidaat-koper als u uw pand wenst te verkopen.
Lees meer

Welke kosten komen er bij jouw aankoop?

Wie een woning koopt, mag niet enkel naar de aankoopprijs kijken. Naast de prijs, zijn er verschillende kosten. Het grootste deel vormen de belastingen. Afhankelijk van je situatie betaal je ofwel registratierechten, ofwel btw op de aankoop van je woning.
Lees meer

Ik doe een bod!

Een bod kan je omschrijven als een vast en precies voorstel tot contracteren. Hierbij worden de essentiële en substantiële elementen van de koop vastgelegd, ingeval van aanvaarding van het bod is er een overeenkomst gesloten. Een bod is dus bindend!
Lees meer

Nieuw! Renovatieplicht voor residentiële gebouwen

Opgelet! Vanaf 1 januari 2023 geldt een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen. De overheid houdt rekening met de datum van de authentieke akte. Dus als u dit jaar nog uw akte laat passeren dan valt u niet onder deze nieuwe wetgeving.
Lees meer

Uw woning renoveren? Vraag een renteloze lening aan tot €60.000,00

Een groot deel van het Vlaamse woningpark is sterk verouderd. Veel eigenaars hebben dringend nood aan meer financiële ondersteuning om deze woningen en appartementen te renoveren.
Lees meer

Heeft u asbest in uw woning?

In oudere huizen kunt u nog op allerlei plekken asbest tegenkomen. Het werd vroeger veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert.
Lees meer