In ons huidige tijdperk wordt het steeds belangrijker om te kunnen vertrouwen op de expertise en integriteit van de vastgoedmakelaar wie ons gedurende het ganse vastgoedproces begeleidt. Dit komt vooral doordat de vastgoedtransacties steeds complexer worden, vanwege de toenemende verplichtingen van de leveringsplicht van de verkoper, zoals een geldig energieprestatiecertificaat, een asbestattest, keuring elektriciteit, evenals de wettelijke informatieverplichtingen. Deze verplichte informatie is niet kosteloos en heeft vaak een vervaldatum.

In dit artikel geven wij u de methoden om de erkenning van een vastgoedmakelaar in België te verifiëren, zodat de consument kiest voor een erkende vastgoedmakelaar.

1.Raadpleeg de website van het BIV (het Belgisch Instituut voor Vastgoedmakelaars)

Het B.I.V. is het officieel instantie voor de vastgoedmakelaars in België, waar de consumenten toegang hebben tot een online databank om informatie te raadplegen.

Voer eenvoudig de naam of het registratienummer (BIV nummer) van de vastgoedmakelaar in via de zoekmodule en controleer of deze erkend is. Dit geeft u als consument gemoedsrust dat u te maken heeft met een gekwalificeerde professional.

Indien bij het verifiëren een ongeldig BIV-nummer wordt weergegeven of niet wordt gevonden in de resultaten? Dan spreken we mogelijks van een niet erkende vastgoedmakelaar, dit is tenzij de persoon een werknemer is van een erkende vastgoedmakelaar, een erkende boekhouder, notaris advocaat, architect of landmeter-expert, een eigenaar die zijn eigen woning verkoopt/verhuurt, of een mede-eigenaar binnen een mede-eigendom die hij beheert.

Indien de persoon niet aan één van de bovenstaande voorwaarden voldoet, kan u altijd als consument een klacht indienen.

2. Bekijk ook klantbeoordelingen en recensies

Een andere waardevolle bron om de reputatie van een vastgoedmakelaar en/of kantoor te verifiëren, zijn klantenbeoordelingen en recensies.

Door online platforms zoals Google Reviews, Trustpilot, Facebook of specifieke vastgoedwebsites te raadplegen, kunt u inzicht krijgen in de ervaringen van eerdere klanten met de vastgoedmakelaar. Let vooral op opmerkingen over professionaliteit, communicatie, transparantie en algemene tevredenheid.

Het combineren van verschillende bronnen van informatie, waaronder klantenbeoordelingen, persoonlijke aanbevelingen, kan u helpen om een weloverwogen en gefundeerde keuze te maken bij het selecteren van een vastgoedmakelaar.

3.Waardevol Vastgoed

Bij Waardevol Vastgoed staat onze klant en zijn/haar wensen centraal. Wij zijn een vastgoedkantoor dat staat voor persoonlijke vastgoedbegeleiding van topkwaliteit.Of je nu op zoek bent naar je droomhuis of graag je vastgoed wil verkopen, wij gaan actief op zoek naar de beste match.

Met onze juridische knowhow, marktkennis en professioneel advies, ben je verzekerd van een waardevolle vastgoedervaring! Leer ons beter kennen en stuur een mailtje naar as@waardevolvastgoed.be en/of maria@waardevolvastgoed.be