Fiscaliteit

Woonbeleid: algemeen

Woonbeleid: eigendomsverwerving

Woonbeleid: private huurmarkt

  1. Een indexatieverbod vanaf 2028 voor huurwoningen die niet voldoen aan de minimale EPC-labels conform de energienorm. Die norm treedt in werking op 01/01/2030. Het indexatieverbod is dus een maatregel die daar een opstap naar vormt.
  2. De verplichte opname van de gegevens uit een verblijfsdocument in nieuwe huurcontracten. Kort samengevat is dat de verankering van het voorstel van N-VA om verhuur aan sans papiers onmogelijk te maken.

Klimaat en energie

Andere ondersteuning schuilt in het feit dat VME’s een belangrijke doelgroep worden van Mijn VerbouwBegeleiding. De regering wil ook verder inzetten op renovatiemasterplannen. Vanuit de sector zullen we in dat kader alvast de kwestie van het verplicht moeten inschakelen van het laagst biedende studiebureau op tafel leggen als prioriteit tot hervorming. Het ondersteuningsaanbod moet VME’s helpen om te voldoen aan de verplichtingen en minimaal te behalen vereisten die naar alle waarschijnlijkheid op komst zijn. Het gaat dan over het zogenaamde gebouwlabel: ‘EPC’s van individuele appartementen blijven behouden, maar worden aangevuld met een gebouwlabel voor alle collectieve delen van het gebouw. De individuele EPC’s en het EPC van de collectieve delen geven een overzicht van de energieprestatie van het volledige gebouw. Het verstrengingspad van de gebouwlabels voor de renovatie van appartementsgebouwen zal vastgelegd worden, eens duidelijk is wat haalbare labels zijn.

Dat feit – tezamen met de andere passages rond appartementsgebouwen – maken dit het eerste regeerakkoord waar we een ‘appartementsreflex’ in terugvinden.

Omgeving en ruimtelijke ordening

Toerisme

Voor de toeristische verhuurkantoren schuilt de belangrijkste bezorgdheid bij het regeerakkoord in één specifieke passage: ‘Deelplatformen, zoals Airbnb, hebben een nieuwe markt gecreëerd. Maar we zijn niet blind voor de mogelijke nadelen: gebrekkige kwaliteitscontrole, druk op de woonfunctie in onze steden... De Europese verordening rond kortetermijnverhuur, die in april 2024 werd aangenomen, komt tegemoet aan een aantal bezorgdheden daaromtrent. Met de nieuwe instrumenten die die verordening biedt en aan de hand van stedenbouwkundige conformiteitsattesten, bewaken we de kwaliteit, veiligheid en draagkracht van de kortetermijnverhuurmarkt in Vlaanderen en wordt de woonfunctie in onze steden beschermd.

Positief is dan weer wel dat de Kust als verhaallijn richting de promotie wordt vermeld, binnen het thema ‘Blauwe natuur’. De voorbije jaren was de Kust niet op die wijze prominent in beeld binnen de buitenlandpromotie. We lezen: ‘Complementair aan het strategische plan Kustvisie werken we aan een transversaal toeristisch actieplan voor de Kust.

Enkele laatste relevante bepalingen