Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) lanceerde de online tool ‘Zoek-een-EPC’, waarmee je op zoek kan gaan naar de geldige EPC’s (Energieprestatiecertificaat) van gebouwen in Vlaanderen. Van je eigen woning, maar ook van bijvoorbeeld het appartement dat je wilt kopen of gaan huren.

Vul simpelweg het adres van een gebouw in op de online tool ‘Zoek-een-EPC’ , en je krijgt direct toegang tot het EPC-label van zowel de woning als het appartement. Bovendien kunnen ook (toekomstige) bewoners van appartementen eenvoudig controleren of er al een EPC is opgesteld voor de gemeenschappelijke ruimtes.  Gedetailleerde informatie blijft voorbehouden voor de eigenaar of huurder van de woning.

Renovatieverplichting

"EPC's spelen een cruciale rol in verschillende beleidsinitiatieven, waaronder de EPC-labelpremie en de renovatieverplichting", legt Samir Louenchi, de administrateur-generaal van VEKA, uit. “Bovendien beïnvloedt het EPC-label de waarde van een woning aanzienlijk. Helaas hebben we in het verleden gezien dat verouderde of zelfs vervalste EPC's werden gebruikt. Met deze nieuwe online tool kunnen mensen nu het EPC-label dubbelchecken en ervoor zorgen dat ze accurate informatie hebben.”

EPC-label opzoeken

Met deze handige online tool van VEKA kan je snel en betrouwbaar controleren of jouw woning voldoet aan de nodige energieprestatienormen en welk EPC-label eraan is gekoppeld. Als jij een woning te koop of te huur zet, moet je nog steeds de energiescore of het EPC-label vermelden. In elke advertentie of aankondiging bij de verkoop of verhuur van een woning moet je ten minste de energiescore of het EPC-label vermelden.

Benieuwd naar het EPC van jouw woning? Ga naar de VEKA Online Tool via de website vlaanderen.be of gebruik de volgende link voor directe toegang: VEKA Online Tool.